Država zmagala v Luki, mali delničarji se puntajo

Država zmagala v Luki, mali delničarji se puntajo
  19.07.2007  |  11:52  26
Čas branja: 2 min
Na današnji skupščini delničarjev Luke Koper so potrdili državni predlog o pretvorbi njenega 49-odstotnega deleža v obliki prednostnih delnic v navadne delnice; mali delničarji napovedali več izpodbojk, tudi za ničnost skupščine

Čisti dobiček letos zrasel za polovico

Luka Koper je v prvem polletju letos ustvarila 56 milijonov evrov poslovnih prihodkov in 14,9 milijona čistega dobička, kar je za 55 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Ta je med drugim zrasel tudi zaradi prodaje deleža v Banki Koper.

Luka je ustvarila so 7,7 milijona ton ladijskega pretovora, kar je za šest odstotkov več kot v istem obdobju lani . Največ sta zrasla kontejnerski prevoz (za 40 odstotkov) in avtomobilski prevoz (za 19 odstotkov). Tako je Luka tretje največje avtomobilsko pristanišče v Evropi.

Na današnji skupščini Luke Koper so delničarji potrdili državni predlog pretvorbe prednostnih delnic Luke (49 odstotkov kapitala) v navadne delnice, saj ga je podprlo 86,6 odstotka kapitala družbe (navadne in prednostne delnice). Na ločenem glasovanju, kar pomeni, da je predstavnik države začasno zapustil glasovanje, je predlog pretvorbe potrdilo 66 odstotkov predstavnikov kapitala v navadnih delnicah, ostali pa so bili proti. Za sprejem sklepa o konverziji je namreč potrebna večina glasov obeh posameznih razredov delnic, pa tudi 75-odstotna podpora vseh na seji skupščine navzočih glasov.

Enak rezultat je bil tudi pri glasovanju o spremembi statuta družbe, ki je nujen zaradi sprejetega preoblikovanja prednostnih v navadne delnice.

Spomnimo, da smo že pred sejo neuradno izvedeli, da bosta Istrabenz in občina Koper zagotovo podprla državo.

KD in mali delničarji napovedali izpodbojke

Na sprejeti sklep o pretvorbi prednostnih delnic v navadne so že napovedali izpobodjne tožbe predstavniki skupine KD, pa tudi več malih delničarjev. Med njimi tudi pooblaščenec male delničarke Nevenke Vidmar, ki ima sicer kot fizična oseba največji delež Luke Koper (0,9 odstotka). Pooblaščenec Vidmarjeve je sicer na skupščini predlagal ločen sklic skupščine o konverziji delnic, za kar bi potrebovali potrditev 10 odstotkov kapitala, vendar je ni dobil. Napovedal pa je tudi izbodbojke na vse sprejete sklepe.

1,09 evra bruto dividende na navadno delnico

Družba je lani ustvarila 25,6 milijona evrov bilančnega dobička, delničarji pa so potrdili predlog, da se za dividende navadnim delnicam nameni 7,7 milijona evrov oziroma 1,09 evra bruto dividende na navadno delnico. Država bo kot lastnica vseh prednostnih delnic (49 odstotkov kapitala) skupaj dobila 1,9 milijona evrov dividend, in sicer 725 tisoč evrov za fiksni del ter 1,16 milijona evrov za variabilni del, ki je vezan na poslovanje družbe. Bruto dividenda za eno prednostno delnico tako znaša skupaj 0,27 evra.

Delničarji so upravi in nadzornemu svetu družbe podelili razrešnico.

Luka z novima nadzornikoma

Nova nadzornika družbe sta Olga Franca in Marjan Bezjak, ki bosta z jutrišnjim dnem zamenjala dosedanja Petra Verliča in Marka Starmana, sicer državna sekretarja. Gre namreč za zamenjavo zaradi sprejetega zakona o nezdružljivosti opravljanja javnih funkcij funkcionarjev in dela v javnih podjetjih in drugih gospodarskih družbah, ki so v državni lasti.

Franca je univerzitetna diplomirana ekonomistka, ki je 28 let zaposlena v zavarovalništvu. Kot je o njej zapisano v gradivu za skupščino, je Franca aktivno sodelovala pri vseh projektih razvoja Adriatica po odcepitvi od Triglava, kot tudi pri prenosu znanj od strateškega partnerja Lloyd Adriatica v Adriatic-Slovenico. Od leta 2001 je direktorica izvajanja zdravstvenih zavarovanj.

Bezjak je med drugim direktor špedicijskega podjetja F.A. Maik, ki deluje od leta 1992, ima 86 redno zaposlenih ter dve predstavništvi v tujini. Obenem je tudi član upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenje - Sekcije za promet in poslanec pri Obrtni zbornici Slovenije - Sekcija za promet.

Razkritje: Simona Toplak je lastnica 169 delnic Luke Koper.

Preberite tudi:

18.07.2007
18.07.2007
18.07.2007
18.07.2007
17.07.2007
26.07.2007
15.04.2008
 26

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Kaj storiti z delnicami Telekoma?

Včerajšnji zaključni tečaj delnic Telekoma Slovenije je bil najnižji od decembra 2013. Se lahko upad nadaljuje?

FINANCE
Članki
Članki »Ne iščite donosov, čas je za ohranjanje premoženja«

Delnice glede na tveganje obetajo premalo, opozarja Steen Jakobsen iz Saxo Bank

FINANCE
Članki
Članki Med slovenskimi potrošniki je več optimizma, a ostajajo previdni

Gospodarsko rast občuti petina prebivalcev in v spremembah nakupovalnih navad se že kaže nekaj optimizma

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki Zakaj je zgodovina tako slaba učiteljica 24

Edina država, za katero se zdi, da je zgodovino vzela resno, so ZDA. Boleča izkušnja iz velike depresije v tridesetih letih prejšnjega...

FINANCE
Članki
Članki Stečajnik Ganamma zagrizel v gordijski vozel poroštev, ki segajo do davčnih oaz

Kaj razkriva redno poročilo stečajnega upravitelja družbe Ganamm in ali je v njem podlaga za kazenske ovadbe?

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«