Vprašajte, zakaj vam svetujejo prav to dopolnilo

Vprašajte, zakaj vam svetujejo prav to dopolnilo
  26.02.2012  |  22:30
Čas branja: 6 min
Razumno pri nakupu prehranskih dopolnil

Poraba prehranskih dopolnil se v Sloveniji povečuje, čedalje več je tudi prijav (notifikacij), saj jih želijo proizvajalci prodajati. A ljudje smo pri kupovanju in jemanju dopolnil izjemno nekritični. Ne le, da lahko zakrijejo nekatere simptome bolezni ali pa jih izzovejo, tudi sprašujemo ne preveč radi.

»Ljudje zdravstvene trditve na embalažah poenostavljajo. Nekateri iz tujine naročajo dopolnila z enormnimi odmerki dodatka, ki ga zaradi napačnega jemanja pogosto še povečajo,« pravi magistra farmacije Martina Puc iz podjetja Res-Pons. Zdravnikom in lekarniškim farmacevtom moramo povedati, katera prehranska dopolnila jemljemo, na kakšen način in kako pogosto. »Zelo pomembno je, da zdravnik ve, kaj vse uživamo poleg zdravil in hrane,« pravi. Prehransko dopolnilo je namreč hrana, vendar proizvajalci pri prodaji večkrat nastopajo tako agresivno, da obljubljajo tudi učinek na bolezen. Zdravstvene trditve na prehranskih dopolnilih pa so prepovedane.

[A] MDP_prehranska_dopolnila_th.1330278447.jpg
Niti zdravniki niti kupci dopolnil ne smemo brezpogojno zaupati deklaracijam na prehranskih dopolnilih.

Kako se lahko zanesemo na kakovost

»Imam take in take težave. Katero prehransko dopolnilo bi bilo najprimernejše zame?« To je vprašanje za milijon dolarjev, smeje se komentira Martina Puc. Največ, kar lahko ozaveščen kupec prehranskega dopolnila naredi, da dobi res največ za svoj denar, je, da preveri, ali ima prehransko dopolnilo, ki ga kupi v lekarni, certifikat kakovosti proizvodnje. To pomeni, da proizvajalec, kadar takšen certifikat predloži, zagotavlja, da je izdelano po določenih standardih in da so vsebnosti, navedene na deklaraciji, resnične. »Vedeti je treba, da prehranska dopolnila niso zdravila, zato proizvodni proces ni tako natančen, dopolnilo pa tudi ne prestane toliko preizkušanj,« je razložila Martina Puc. »Certifikate kakovosti izdelkov ali proizvodnje podjetja večinoma pridobivajo prostovoljno, zakonsko so zavezana izdelke le notificirati pri ministrstvu za zdravje,« je povedala Marjana Peterman z Zveze potrošnikov Slovenije. Naj dodamo, da jim po zakonu pri notifikaciji celo ni treba navesti imena proizvajalca, ampak le poreklo. »Koliko prehranskih dopolnil je pri nas certificiranih, ni znano, saj družbi certifikata ni treba predložiti nikjer,« je pojasnila Martina Puc iz Res-Ponsa, kjer sicer tržijo bazo prehranskih dopolnil skupaj z vsemi podatki o dopolnilih, tudi o tem, ali imajo certifikate kakovosti.

Deklaracija manj zanesljiva kot pri zdravilih

Niti zdravniki niti kupci dopolnil ne smemo brezpogojno zaupati deklaracijam na prehranskih dopolnilih. »Pri zdravilih mora biti vsaka sprememba označena, vse učinkovine preverjene, učinkovanje podprto s študijami. Pri prehranskih dopolnilih pa ni tako, pretirano natančnega preverjanja ni. V družbi, ki dopolnilo izdeluje, lahko na deklaracijo napišejo skoraj karkoli, v oglase zanj pa še več,« opozarja. Prav zato je pomembno, da se zdravstveni delavci izobražujejo predvsem o kakovosti dopolnil in zdravstvenih trditvah, ki jih ta vsebujejo. »Zdravniki naj bodo do prehranskih dopolnil bolj zadržani kot laiki, zaupati morajo podjetju, od katerega katerikoli izdelek priporočajo, dovoljujejo, dopuščajo.

[A] 36acUntitled-1.1330278515.jpg

Pojasnila so nujna

»Menim, da kolegi lekarniški farmacevti in zdravniki bolnikom priporočijo le izdelke, za katere so se vnaprej prepričali, da so kakovostni in primerni za uporabo,« razmišlja magister farmacije doc. dr. Aleš Mlinarič. Dodaja pa, da je treba bolnikom pojasniti vlogo in namen prehranskih dopolnil ter razliko med živilom in zdravilom. »Na trgu je več tisoč zelo različnih prehranskih dopolnil, za njihovo kakovost in skladnost deklaracij z vsebino izdelka pa po zakonodaji, ki ureja to področje, zagotavlja le proizvajalec. Gotovo so tudi takšni, ki meril kakovosti ne dosegajo,« pravi. Zaradi veliko tovrstnih izdelkov po njegovem mnenju skoraj ni mogoče, da bi lahko izpostavili posamezne izdelke, ki bi bili lahko sporni. »Kadar obstaja sum, da bi bil na trgu tak izdelek, se o tem obvesti pristojne nadzorne organe, ki tudi ustrezno ukrepajo,« dodaja Mlinarič.

Farmacevti imajo občasno težave zaradi dopolnil

»Težave nastajajo pri izdelkih, ki vsebujejo rastlinske izvlečke iz rastlin, ki so nam malo znane (indijske, afriške, južnoameriške). Pri njih zanesljivih podatkov o morebitnih interakcijah in neželenih učinkih ni, oglaševane pa so kot »čudežni izdelki«. To je trd oreh za svetovanje v lekarnah, saj ljudje pogosto prihajajo tja z oglasi s spletnih strani ali tiska, kjer ponujajo izdelke z zelo zavajajočimi trditvami, te izdelke pa želijo kupiti v lekarni.

Seznama dovoljenih zdravstvenih trditev še nimamo

»Na prehranskih dopolnilih se lahko po uredbi Evropske skupnosti uporabljajo zdravstvene trditve, ki ne smejo biti napačne, dvoumne ali zavajajoče. Temeljiti morajo na splošno sprejetih znanstvenih dokazih, ki jih povprečni kupec lahko razume,« je povedala zdravstvena analitičarka raziskovalka Urška Blaznik s Centra za krepitev zdravja in obvladovanje kroničnih bolezni na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Pravi, da vsebujejo prehransko ali zdravstveno trditev skoraj vsa prehranska dopolnila. »Pri tem je treba opozoriti, da že imamo seznam dovoljenih prehranskih trditev, seznam dovoljenih zdravstvenih trditev pa še sprejemajo,« dodaja.

Po robu dopustnega

[A] 3fcdUntitled-2.1330278579.gif

V tem vmesnem času je uporaba zdravstvenih trditev dovoljena le pod pogoji, ki jih narekuje uredba, kar je v praksi pri proizvajalcih in distributerjih težko nadzorovati. »Seveda se vsi proizvajalci in distributerji zavedajo, da so uporabljene trditve, kar je lahko že ime proizvoda, pot do dobre prodaje. Zato z uporabo v tem vmesnem času hodijo največkrat po robu dopustnega. Nekateri to mejo precej presegajo,« opozarja. »Nikakor se zdravstvenih trditev ne sme zamenjevati z medicinskimi trditvami. Prehranska dopolnila namreč ne zdravijo,« je jasna Blaznikova.

Zavajajoča trditev pomeni škodljivi proizvod

»Če zdravstvena trditev zavaja kupca, takšen proizvod zanj ni varen,« pravi Blaznikova. Zato bi morali po njenem mnenju lekarniški farmacevti od svojih dobaviteljev zahtevati, da jim ustrezno dokažejo znanstveno potrditev svoje zdravstvene trditve. Tudi zdravniki ali farmacevti lahko status zdravstvene trditve preverijo na spletnem naslovu Evropske agencije za varno hrano (EFSA). »A to ni vedno preprosto, saj so proizvajalci zelo spretni pri 'zavijanju' trditev za svoje izdelke,« še opozarja. Seznam pozitivnih in negativnih mnenj o zdravstvenih trditvah lahko pričakujemo čez dobre tri mesece, pravi inženirka živilske tehnologije Marjana Peterman, strokovna sodelavka Zveze potrošnikov Slovenije. Svoje znanstveno mnenje je EFSA sicer dala že za 2.500 trditev, od katerih je bilo zdravstveno utemeljenih le dobrih 200.

Pomembna je tudi cena

Glede na to, da je prehransko dopolnilo vendarle »hrana«, in ne zdravilo, je treba ceno dopolnila presojati tudi po tem, koliko stane dnevno priporočeni vnos prehranskega dopolnila. Na primer: v lekarni vprašamo po nekem dopolnilu in nam prodajalka pokaže dva, oba vsebujeta tablete s 500 mg vitamina C. Ni odveč, če pogledamo, v katerem pakiranju je več tablet, še bolje pa je, da preračunamo ceno na dnevno priporočeni vnos. Če nam lekarniški farmacevt brez vprašanja svetuje, naj vzamemo določenega, ne bo odveč vprašanje, na podlagi česa nam tako svetuje. Cena za dnevni odmerek je tako zelo pomembna.

Stopnja medikalizacije presega vse meje

»Področje samozdravljenja je zelo zanimivo,« pravi družinski zdravnik prim. prof. dr. Janko Kersnik. Stopnja medikalizacije vsakdanjega življenja je po raziskavi iz leta 2009 »presegla vse razumne meje«, poudarja. Meni, da so lahko tudi vitamini prvi korak pri prevzgajanju sedanjih in prihodnjih rodov. Ti po njegovem mnenju namesto potrpljenja in odprtega čakanja po analogiji »za vsako bolezen rož'ca rase« zahtevajo zdravilo tudi za stanja, kjer ni treba medicinsko ukrepati. S tem se strinja tudi Urška Blaznik z Inštituta za varovanje zdravja. »Uživanje uravnotežene prehrane lahko ponudi organizmu vse potrebne vitamine in minerale v optimalnih razmerjih,« je poudarila in dodala, da so seveda izjeme posamezniki, pri katerih je lahko potreba po vitaminih in mineralih zaradi določenih stanj, obdobij in življenjskih razmer večja.

Starejši bolniki jemljejo veliko dopolnil

Čeprav je učinkovitost prehranskih dopolnil pri preprečevanju bolezni vprašljiva - doslej je namreč le malo dopolnil registriranih tudi za zdravstveno trditev, kot je recimo, da dopolnilo zbija holesterol -, jih starejši ljudje jemljejo veliko, je razvidno iz študije Trash the Vitamins: Convince Your Patients, objavljene v ugledni strokovni reviji Archives of Internal Medicine Ameriškega medicinskega združenja (AMA). Njeni izsledki (vključeni so bili starejši od 60 let) kažejo, da lahko nekateri najpogosteje uporabljeni dodatki celo povečujejo tveganje smrti. Več kot polovica v raziskavi obravnavanih starejših odraslih oseb redno jemlje prehranska dopolnila, med uporabniki pa je največ žensk. Med njimi je bilo jemanje multivitaminov, vitamina B6, folne kisline, železa, magnezija, cinka in bakra povezano z višjo stopnjo tveganja za umrljivost. Ravno nasproten učinek je pokazalo jemanje kalcija. Avtorji študije so zdravnike pozvali, naj pri svojem delu analizirajo tudi zdravila in dopolnila, ki jih bolniki jemljejo brez recepta, in jih posvarijo glede mogočih neželenih učinkov oziroma tveganja.

Interakcije med dopolnili in zdravili niso redke

Prehranska dopolnila imajo lahko stranski učinek zakritje nekaterih simptomov ali povzročitev lažnih. Lahko so kontraindicirana z zdravili, ki jih bolnik že jemlje. Bolnik lahko zaradi jemanja prehranskih dopolnil v svoje telo vnaša večji odmerek nekaterih sestavin, če so te tudi v njegovih zdravilih. Pri sladkornih bolnikih je tako treba paziti pri uporabi koencima Q10. »Ob hkratnem jemanju je potreben manjši odmerek zdravil,« opozarja doc. dr. Aleš Mlinarič. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamin K, lahko zmanjšajo učinek zdravil proti strjevanju krvi, kot je varfarin. Pretirano uživanje česna lahko zmanjša zmožnost strjevanja krvi in je lahko problematično pred kirurškimi posegi. Vpliva tudi na učinkovanje zdravil proti strjevanju krvi.

Vpliv sestave dopolnil

To so le nekatere izmed interakcij med prehranskimi dopolnili in zdravili. Tudi zato je treba zdravniku nujno povedati, kaj uživamo ob zdravljenju z zdravili. Martina Puc dodaja, da je vpliv prehranskih dopolnil na telo različen, kot je različna njihova sestava. Z minerali se lahko bolnik predozira, kar je lahko tudi toksično. Magnezij v dnevnem odmerku, večjem od 400 miligramov, lahko povzroči diarejo, železo pa zaprtje, slabost in bruhanje, manjšo absorpcijo cinka in nalaganje železa v mehkih tkivih. »Večina bolnikov zdravniku ne pove, kaj vse še jemlje. Ne zato, ker bi hoteli to prikriti, temveč na to sploh ne pomislijo,« še opozarja Martina Puc. Če nas zdravnik tega ne vpraša, mu ne pozabimo povedati sami.

Boljši nadzor v lekarnah

V lekarne boljši nadzor dopolnil k prehrani

Lani je lekarniška zbornica imenovala delovno skupino, ki naj bi delo končala v letu dni in pol. »Vzpostavila bo mehanizme, na podlagi katerih bodo lekarne v svojo ponudbo vključile le preverjena kakovostna prehranska dopolnila. To pomeni, da bodo v lekarnah na voljo le tista, ki preverjeno vsebujejo tiste in toliko sestavin, kot je navedeno na ovojnini,« pravi doc. dr. Aleš Mlinarič. Na ovojnini dopolnila ne bodo smela imeti zapisanih zavajajočih obljub o zdravilnem učinkovanju (zdravstvene trditve), prav tako njihov proizvajalec pri oglaševanju izdelka ne bo uporabljal zavajajočih obljub. Proizvajalci prehranskih dopolnil bodo torej pri zbornici lahko pridobili priporočila, lekarne pa jih bodo upoštevale skladno s svojo poslovno politiko. »Menim, da je to še posebno pomembno in zavezujoče pri tistih prehranskih dopolnilih, ki jih lekarne tržijo pod svojo blagovno znamko oziroma kot lasten izdelek,« je še povedal.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Novosti
Novosti Samohipnoza uspešna pri obvladovanju teže  

Kar 78 odstotkov ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so za nadzorovanje telesne teže uporabljali samohipnozo, je shujšalo, je pokazala...

Bolezni
Bolezni Simptome mnogi zamenjajo za srčno kap

Simptomi paničnega napada zbujajo grozo – človeku kar naenkrat začne zmanjkovati sape, srce mu razbija, pojavijo se neenakomerno...

Bolezni
Bolezni »Življenje je lepo«

»Sin mi je dal največ moči in volje. Tudi ko je bilo najhuje, ko so me pobirali s tal, ker nisem mogla ničesar več, sem vedela, da ne...

Mnenja
Mnenja (intervju) Bolnik zaupa zdravniku, ne ustanovi!

Kot pravi, je pesimist, kar zanj pomeni dobro informirani realist. Marko Bitenc je torakalni kirurg, in to edini v Sloveniji s koncesijo za...

Bolezni
Bolezni Naj vas kronična bolezen ne odvrne od počitnic. Kako se pripraviti na potovanje?

Zdravstveno ranljivejše osebe – osebe s kroničnimi boleznimi in imunskimi motnjami, starejši, pa tudi nosečnice – so bolj dovzetne...

Prehrana
Prehrana Poletna superživila

V naravi ni nič popolnega, temveč eno dopolnjuje drugo in tretje. Samo v sožitju vseh in s sinergijo med njimi dosežemo popolnost. Prav...