Samo pravilna namestitev traku je terapevtsko učinkovita

Samo pravilna namestitev traku je terapevtsko učinkovita
  03.07.2012  |  09:30
Čas branja: 5 min
Kineziološki »taping«

Na televizijskih prenosih velikih športnih dogodkov smo že pred leti lahko videli raznobarvno »polepljene« nogometaše, odbojkarje, teniške igralce, plavalce ... Danes lahko tudi v Sloveniji srečate že denimo rekreativne tekače ali kolesarje, polepljene z barvastimi trakovi, ponavadi po okončinah in zgornjem delu trupa. Še pred kratkim je bila to za nas eksotika in nerazumljena moda tujih vrhunskih športnikov. Nemška triatlonska reprezentanca z največjim številom najboljših triatloncev na svetu v olimpijski in dolgi disciplini namreč tehniko koneziološkega kineziološkega lepljenja traku ali tako imenovanega kineziološkega tapinga uporablja že več kot 25 let.

[A] f445Untitled-1.1340819274.jpg
*Pia Ana Lemark je diplomirana fizioterapevtka. Preden je začela delati v svoji lastni praksi Fizio Pia v Dravljah v Ljubljani, je delala na Ortopedski kliniki v Ljubljani.

Kineziološki taping je terapevtska metoda brez zdravil, ki je učinkovita pri zdravljenju številnih težav, saj zmanjšuje bolečine in skrajša čas rehabilitacije. Metoda v svetu ni nekaj novega, saj se razvija že od leta 1973. Njen avtor, dr. Kenzo Kase, je po študiju kineziologije in kiropraktike poskusil združiti obe metodi in razviti lažjo in učinkovitejšo tehniko obravnave bolnikov oziroma poškodovanih športnikov. Metoda se še izpopolnjuje in tako pokriva čedalje večji spekter diagnoz. V svetu jo fizioterapevti uporabljajo že dolgo, najbolj opazno med vrhunskimi športniki. Je pa tudi res, da se posebej v zadnjih letih metoda širi po svetu tudi v rehabilitaciji bolnikov, ker je učinkovita, uporabna in pripomore k hitrejši ozdravitvi.

Samolepilni barvni trakovi

Pri kineziološkem tapingu gre za nameščanje elastičnega samolepilnega traku, ki sprošča mišično napetost, izboljša limfno drenažo in krvni pretok. Metoda je učinkovita tudi za nevrološke simptome zaradi stimulacije kožnih receptorjev. Nameščeni trakovi spodbudijo telo, da začnejo v njem potekati naravni procesi samozdravljenja, saj ponuja oporo in stabilnost mišicam ter sklepom brez omejitve naravnega obsega gibov. Učinkovita je pri številnih ortopedskih, nevromišičnih, nevroloških in drugih medicinskih stanjih. Športniki jo imajo radi prav zaradi učinkovitosti pri izboljšanju propriocepcije (sposobnosti zavestnega in podzavestnega prepoznavanja položajev lastnega dela telesa v prostoru) in koordinacije med tkivi, ki so udeležena pri gibanju (kosti, mišice, vezivno tkivo).

Pomoč vrhunskim športnikom

Nameščanje traku sprošča mišično napetost, izboljša limfno drenažo in krvni pretok.

Pri vrhunskih športnikih ta metoda omogoča učinkovitejši trening in tudi terapijo v času treninga. Metoda izboljša mišične funkcije zaradi podpore ali razbremenitve mišice, stabilizira sklepe, repozicionira subluksirane (nekoliko pomaknjene) sklepe in podpira naravno funkcijo sklepov, podpira vezi in ligamente, odstranjuje zastoj in izboljša pretok limfe. Metoda je učinkovita tudi za rehabilitacijo bolnikov po operativnih posegih, ker s to zmanjšamo možnost vnetja, bolečino, oteklino, povečamo pa obseg gibljivosti, skrajša se tudi čas rehabilitacije. Precej jo uporabljamo pri bolnikih s kroničnimi bolečinami zaradi poškodb oziroma stanj gibalnega sistema, pri nosečnicah za podporo med nosečnostjo in po porodu, pri bolnikih (tudi dojenčkih in otrocih, ne le odraslih) z nevrološkimi težavami in, kot že rečeno, pri športnikih v času »sveže« poškodbe, sanacije poškodbe oziroma kot preventivo pred poškodbo najbolj ogroženih mišic oziroma sklepov.

Privlačne barvne samoplepilne trakove naj raje lepi terapevt

Barvni trakovi niso samo učinkovito orodje za izvajanje metode, ampak tudi prava modna muha. Kineziološki trak je sestavljen iz bombaža in elastičnih vlaken ter posebnega vijugastega nanosa lepila. Trakovi imajo do 40-odstotno raztegljivost, ne povzročajo alergij, so vodoodporni, dopuščajo znojenje, ne vsebujejo lateksa in ne vsebujejo zdravil. Osnovni principi lepljenja so sicer na videz preprosti - na spletu lahko denimo najdete navodila za lepljenje trakov pri različnih športnih poškodbah, trakove pa je mogoče kupiti v specializiranih prodajalnah -, vendar iz izkušenj lahko trdimo, da uporaba trakov za kineziološko lepljenje brez fizioterapevtske obravnave ne prinese trajnega in zadovoljivega učinka. Metoda ni učinkovita, če terapevt napačno oceni vzrok težave, če obravnavan del telesa ni v pravilnem položaju za namestitev traku ali če je nateg traku premočan ali prešibak. Terapijo naj izvaja za to usposobljen fizioterapevt, ki najprej naredi fizioterapevtsko oceno poškodbe oziroma težave in predlaga fizioterapevtske ukrepe za njeno sanacijo, na primer hlajenje, dvig poškodovane okončine, počitek, namestitev traku, pri športnikih, na primer tekačih, pa še spremembo obutve, tehnike teka, količine in intenzivnosti treninga.

Kako lepimo

Namestitev traku je drugačna glede na želeni učinek, gre lahko za mehanično/funkcionalno korekturo, fascialne korekture - fascije so dolge ligamentarne strukture denimo na podplatih (plantarna fascija), za limfno namestitev ter tudi tako imenovani spacetape (trakovi obkrožijo mesto poškodbe)/crosstape (trakove namestimo križemkražem čez mesto poškodbe). Začetek traku ali sidro nanesemo brez natega. Za večji učinek terapije trak namestimo na področje, kjer se je pokazal simptom in še na odkriti vzrok težav. Trak je lahko nameščen od tri do pet dni. Uporabnik se lahko s trakom seveda tudi kopa in tušira. Za sušenje ne priporočamo uporabe sušilnika za lase, saj se lahko zaradi toplote trak še bolj agresivno prilepi na kožo. Za sušenje je bolje uporabiti brisačo, s katero popivnamo moker trak. Če koža pod trakom postane vzdražena ali občutljiva, trak takoj odstranimo. Dobro je, da pred prvim nameščanjem traku preverimo, ali je uporabnik nanj alergičen.

Pri večini terapevtskih namestitev uporabljamo od 15- do 25-odstoten razteg traku. Največkrat se draženje kože pojavi, če je uporabljen preveč raztegnjen trak. Trak je treba namestiti približno od 20 do 30 minut pred aktivnostjo, kjer se bo uporabnik potil (na primer pred športno aktivnostjo), oziroma če bo zunaj vroče. Trak sicer lahko namestimo čez nekoliko poraščena mesta, če pa je poraščenost prevelika, ne bo imel dovolj stika s kožo, da bi bil učinkovit. V tem primeru je potrebna depilacija ali britje predela. Trak na koncu zaoblimo s škarjami, da se ne »odsvaljka« z mesta.

Polepili smo tekačico s težavami v kolenih in Ahilovi tetivi

Pravilna namestitev traku ima ogromen vpliv na njegovo terapevtsko vrednost.

Na fotografijah prikazujemo primer kineziološkega lepljenja traku pri tekačici s težavami zaradi preobremenitve kolena in Ahilove tetive. Čeprav je na fotografijah sicer videti, da so trakovi pri različnih težavah nalepljeni na enak način, je namestitev zelo različna. Trak namreč lahko namestimo zaradi zelo različnih vzrokov. Na primer taping za sprostitev mišične napetosti je lahko videti kot taping za podporo oslabeli mišici. Oblika namestitve traku določa, kako ta deluje na mehka tkiva. Naj poudarimo, da je zelo pomembno poznati smer vsake namestitve traku pri določeni težavi (origo-inserto ali nasprotno; origo ali insertio delimo narastišča mišic, origo je narastišče mišice, ki se pri gibu, ki ga ta izvaja, ne premika, medtem ko se insertio premika proti origu). Pravilna namestitev traku ima namreč ogromen vpliv na terapevtsko vrednost metode. Pomembno je seveda tudi, v kakšnem položaju je obravnavano mesto, smer lepljenja ter stopnja raztega traku.

Primeri kineziološkega tapinga

Kineziološki taping Ahilove tetive

Prikazujemo dve možnosti lepljenja. Pri namestitvi samo enega traku gre za korekcijo kite ter preventivo pred vnovično poškodbo in ob morebitnih kroničnih težavah. Pri akutnem stanju pa uporabimo tri trakove. Prvega za korekcijo Ahilove tetive, drugega za senzorno stimulacijo m.gasotrocnemiusa (mečne mišice), tretji pa zadrži obe bazi na pravem mestu in preprečuje prehitro odlepljenje trakov.

[A] dec5Untitled-2.1340819323.jpg

Vnetje pogačice

Vnetje pogačice nastane zaradi preobremenitve kvadricepsove mišične skupine. Tudi pri šibkem kvadricepsu (med rehabilitacijo) uporabljamo kombinirano tehniko lepljenja, pomoč kvadricepsu in stabilizacijo kolena. Uporablja se lahko en ali več trakov.

[A] 1b6eUntitled-3.1340819347.gif

Burzitisu kolena (križkraž trakovi)

Gre za burzitis kolena (to je vnetje burz, mošenj ali žepkov, napolnjenih s tekočino, ki obkrožajo sklep ali mišične kite) zaradi akutne poškodbe ali kronične preobremenitve. Z lepljenjem po prikazani metodi zmanjšamo bolečino in oteklino v prvih treh dneh.

[A] 98cfUntitled-4.1340819376.jpg

Plantarni fascitis (plosko stopalo, denimo tudi pri otrocih)

[A] 4ac8Untitled-5.1340819399.jpg

Prvi, narezan trak z največjim možnim raztegom položimo vzdolžno po plantarni aponevrozi (vezivna ovojnica, ki se na koncu mišice nadaljuje v kito) v medprostorih med posameznimi prsti, da se poveča pretok krvi in limfe ter zmanjša edem. Drugi trak podpira metatarzalni lok na podplatu in postavi stopalo v pravilnejši položaj. Tehniko lepljenja lahko kombiniramo s tehniko za poškodbo Ahilove tetive v času vnetja.

Izšla je nova številka Medicina dens in ljudje z naslovno temo

mdl.1340700115.jpg

Hude posledice nepremišljene hormonske terapije

:

BIOIDENTIčNI HORMONI Ljubljanski ginekologi zdravijo vsaj tri bolnice s predrakavimi spremembami na maternični sluznici. Strokovnjaki so prepričani, da jih je povzročilo mazanje s kremami s tako imenovanimi bioidentičnimi hormoni.

Ti so tudi v Sloveniji postali vroče blago, prodajajo se prek spletnih strani, predpisujejo in po neuradnih podatkih celo tržijo jih tudi nekateri zdravniki. Gre predvsem za kreme z vsebnostjo teh hormonov. Največja težava je zagotavljanje varnosti zdravljenja bolnic.

Pia Ana Lemark je diplomirana fizioterapevtka. Preden je začela delati v svoji lastni praksi Fizio Pia v Dravljah v Ljubljani, je delala na nevrološki kliniki v Ljubljani.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Bolezni
Bolezni Tanja Petkovič, zdravnica v domu starejših Horjul: Kako smo zmagali v prvi bitki s COVID-19

V domu za starejše v Horjulu jim je po 21 okuženih oskrbovancih in štirih okuženih zaposlenih uspelo ustaviti širjenje novega...

Mnenja
Mnenja Zakaj je stres slab za naš imunski sistem?

Človeško telo je sicer zasnovano tako, da se lahko učinkovito brani pred različnimi sovražniki, vendar pa se tudi najbolj zdrav...

Bolezni
Bolezni (COVID-19 od blizu) Izr. prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med.: Ni tako nevaren, je pa resnično zelo nalezljiv

Do trenutka, ko smo se pogovarjali z izr. prof. dr. Matjažem Fležarjem, vodjo ekipe, ki na Kliniki Golnik skrbi za zbolele za COVID-19,...

Bolezni
Bolezni Tadejine modre ustnice – osebna zgodba o pljučni hipertenziji

Maj je mesec ozaveščanja o pljučni hipertenziji, bolezni pljuč in srca, pri kateri je krvni tlak v pljučnih arterijah višji od...

Slovenija
Slovenija Spletna diagnoza je le možnost, nikakor dejstvo

Med epidemijo okužb z novim koronavirusom je nekaj postalo jasno: zdravnika vsak dan zares potrebuje precej manj ljudi, kot jih je pred...

Prehrana
Prehrana Močna povezanost možganov in prebavil

Možgani in prebavila so močno medsebojno povezani, to pa postavlja naš prebavni sistem v veliko odvisnost od čustev in zlasti stresa....

Prehrana
Prehrana (KVČB in covid) 5 prehranskih dejstev, ki jih morate vedeti v času pandemije

Pri kronični vnetni črevesni bolezni (KVČB) pride do vnetja prebavnega trakta. V aktivni fazi bolezni simptomi, povezani z boleznijo,...