Nova aplikacija Revma pomočnik

Nova aplikacija Revma pomočnik
Nova aplikacija Revma pomočnik
  09.02.2017  |  22:30
Čas branja: 3 min

Revma pomočnik je nova aplikacija, na voljo od konca januarja letos. Podjetje Mediately je aplikacijo razvilo v sodelovanju z Društvom revmatikov Slovenije, da bi bolnikom omogočili lažje spremljanje bolezni. Je preprosta za uporabo z več funkcijami, ki jih revmatični bolnik potrebuje. Aplikacija je brezplačno na voljo za pametne telefone in tab­lice s sistemi iOS in Android.

Za bolnika je eno izmed naj­bolj kritičnih obdobij tisto ob postavitivi diagnoze kronične bolezni. Takrat se šele seznanja z vplivom bolezni na kakovost življenja. Ko se bolniki spoznavajo z boleznijo in njenimi posledicami, jim aplikacija lahko pomaga pri boljšem razumevanju in ob­vladovanju simptomov ter lažjem pogovoru z zdravnikom.

Revma pomočnik omogoča beleženje utrujenosti, oteklosti sklepov, počutja, delanje zapiskov in ocenjevanje bolezni.

Namen aplikacije je, da bolniki dnevno spremljajo potek svojega zdravljenja s serijo preprostih vprašalnikov. Aplikacija omogoča tudi vnašanje informacij, ki jih potrebuje zdravnik – podpira vseh pet najbolj razširjenih točkovnikov poteka bolezni. Vsi podatki se shranjujejo samo na uporabnikov telefon, tako da niso nikjer dostopni prek spleta, jih pa lahko bolnik po želji pokaže izbranemu zdravniku ali revmatologu.

Aplikacija bolnika spodbuja, da je pozoren na svojo bolezen

»Revma pomočnik bolniku omogoča, da dnevno zbira opažanja v zvezi s svojo boleznijo. Trenutno stanje bolnik vnaša prek preprostega vprašalnika. Lahko tudi dodaja rezultate zdravniških pregledov in ima tako vedno na voljo pregled nad potekom okrevanja,« je o aplikaciji dejala Petra Zajc, strokovna sodelavka Društva revmatikov Slovenije. Aplikacija na podlagi vnesenih opažanj omogoča tudi grafično predstavitev skozi daljše časovno obdobje. Po besedah Zajčeve pa aplikacija predvsem spodbuja bolnika, da je pozoren na svojo bolezen, da spozna, kako vpliva posebej nanj, in da prilagodi svoje ravnanje.

Slovensko aplikacijo za revmatologe uporablja ves svet

Ideja o aplikaciji Revma pomočnik se je razvila iz aplikacije Reuma Helper, ki je namenjena zdravnikom in je izdelana v angleškem jeziku. Pred šestimi leti so namreč začele veljati nove smernice za ocenjevanje aktivnosti revmatoidnega artritisa. Merila so bila v nasprotju s predhodnimi prvič ovrednotena številčno. Tako se je pojavila potreba po orodju, ki bi revmatologom pomagalo računati aktivnost bolezni. Revmatolog Žiga Rotar je takrat zasnoval namizno aplikacijo za Windows, ekipa iz podjetja Mediately pa je nato v sodelovanju z njim in revmatologom dr. Matijo Tomšičem leta 2012 izdelala še mobilno aplikacijo Reuma Helper. V Sloveniji jo po podatkih proizvajalca uporablja 70 odstotkov vseh revmatologov in 6.500 revmatologov iz več kot 120 držav po vsem svetu. Do danes je bila naložena na več kot 25 tisoč telefonov.

Tjaša Zajc je samostojna publicistka s področja razvoja tehnologij v zdravstvu. Trenutno je v družbi Marand odgovorna za poslovni razvoj mreže OPENeP. Je tudi avtorica podkasta Medicine Today on Digital Health.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.