Resnice in zmote o razstrupljanju in postu

Resnice in zmote o razstrupljanju in postu
Resnice in zmote o razstrupljanju in postu
  04.01.2018  |  15:19
Čas branja: 4 min
Veliko trditev, ki jih pogosto slišimo o razstrupljanju telesa, je površinskih, splošni nasveti pa obljubljajo rezultate, ki niso znanstveno dokazani. Vsekakor drži, da bolj zdrav življenjski slog pripomore k boljšemu počutju. Kar nekaj je raziskanega tudi o učinkih nadzorovanega postenja.

K razstrupljanju naj bi pripomogli številni izdelki in kure, od raznih tablet, sokov, solatnih in drugih diet, blazinic za noge, ki odstranjujejo strupe med spanjem, slanih kopeli do večdnevnega ali celo večtedenskega posta, klistiranja in raznih razstrupljevalnih kur v toplicah ali na zasebnih klinikah. Navodila za jemanje prehranskih dopolnil obljubljajo boljše počutje, vendar za to ponavadi zahtevajo spremembo življenjskega sloga. Bolj zdravo prehranjevanje, gibanje in opus­titev nezdravih navad, kot je kajenje ali pretirano uživanje alkohola, pa ta rezultat navadno prinesejo že sami po sebi.

Kaj sploh je razstrupljanje

»Razstrupljanje je čas, ko v telo vnašamo večje količine kakovostnih hranil in seveda naravne izvlečke že dolgo poznanih zdravilnih rastlin, ki spodbudijo regeneracijo in naravne mehanizme razstrupljanja v našem telesu,« pojasnjuje Staša Matjaž, holistična nutricionistka.

Maša Bilobrk, ustanoviteljica podjetja za ekološki catering Gurmama, razstrupljanje opisuje kot večplasten in celovit proces: »Ko se ga posameznik loti, je pripravljen spremeniti svoje navade skozi prizmo novooblikovanih vrednot, ki na prvo mesto postavljajo fizično in psihično zdravje.«

Brez znanstvenih raziskav presoja ni možna

V medicini se izraz razstrupljanje (detok­sikacija) kot oblika zdravljenja uporablja predvsem pri alkoholikih in odvisnikih, za odstranjevanje zaužitih ali vbrizganih večjih količin strupov ali pri zdravljenju bolnikov s kronično odpovedjo ledvic.

Jetra so organ za distribucijo ter odnašajo in razporejajo hranila do organov. Ob tem poskrbijo za odvajanje organskih spojin, ki nimajo prehranske vrednosti, to so zdravila, droge, prehranski dodatki, konzervansi in druge potencialno škodljive snovi.

V alternativni medicini se izraz razstrupljanje uporablja za marsikaj, ne da bi tisti, ki detoksikacijo izvajajo, jasno in logično pojasnili, kako in kje so dosegli odstranitev strupov.

Stres, strupi, nezdravo prehranjevanje

"Če se želimo znebiti strupov, je med drugim priporočljivo, da pazimo na zadostno uživanje sveže in nepredelane hrane ter prečiščene vode, da si zagotovimo redno, vsakodnevno sproščanje, zmerno telesno dejavnost in seveda veliko kakovostnega nočnega počitka,« poudarja Staša Matjaž iz Sensilaba in dodaja, da se ljudje čedalje bolj zavedajo, kako zelo lahko sodobno življenje negativno vpliva na naše telo. »Tukaj ne mislimo samo na vsakodnevne stresne položaje in pomanjkanje spanja, ki načne naše zdravje, tudi zrak, ki ga dihamo, voda, ki jo pijemo, in hrana, ki jo vsakodnevno uživamo, so obremenjeni z različnimi toksini ali strupi, kot jih imenujemo s skupno besedo.

Post

Pravilno izpeljano postenje poteka pod nadzorom zdravnika in do 45 dni ni škodljivo, razen če je kontraindicirano zaradi posameznikovega specifičnega zdravstvenega stanja, je v svoji knjigi zapisal pokojni psihiater in psihoterapevt Janez Rugelj.

Postenje, krajše od 14 dni, nima pretiranega pozitivnega učinka, razen da je za praktikante koristna in dobra izkušnja. Predvsem se je treba zavedati, da post ni škodljiv, je pa lahko izredno nevaren prehiter prehod na normalno hrano. »Zato se po postu na običajno hrano prehaja zelo postopoma, najprej z razredčenimi sadnimi sokovi, nadaljuje se z rastlinsko hrano brez soli in maščob in šele po desetih dneh po postu se preide na povsem normalno prehrano, zato se prvi teden po postu živalske beljakovine ne smejo uživati,« piše Rugelj.

Med postom z vodo je obvezno klistiranje, saj se z njim iz črevesja odstranjujejo škodljive snovi in prepreči njihova reabsorpcija v kri. Ker telo med postom z vodo glukoze, torej energije, ne dobiva iz hrane, jo začne proizvajati iz aminokislin v mišicah. Pri tem nastajajo ketonska telesa, ki so gorivo za možgane. Ketonska telesa so lahko v določenih primerih izredno nevarna, saj motijo izločanje sečne kisline, in če so v krvi v preveliki koncentraciji, to lahko privede do zakisanosti telesa (ketoacidoze), ki lahko povzroči putiko ali smrt. Vendar kot pravi dr. Mitchell, je to pogosteje opažena posledica diabetesa kot pa postenja pri zdravih posameznikih.

Cilj mora biti sprememba življenjskega sloga

Ugotovitve, priporočila in obljube v zvezi s pos­tenjem in razstrupljanjem so zelo različni. Kot pravi Maša Bilobrk udeleženci Gurmaminih programov poročajo o boljšem počutju, več energije, izboljšanih umskih sposobnostih in telesni kondiciji, nekateri udeleženci so opazili tudi uravnavanje krvnega pritiska ter delovanja ščitnice. Tudi Staša Matjaž iz Sensilaba opaža, da se mnogi udeleženci programov z učinki razstrupljanja izjemno zadovoljni in se odločajo, da bodo razstrupljanje ponovili večkrat letno.

Pomembno vprašanje pri tem je, kakšen cilj želimo doseči z razstrupljanjem. Če se ga bo posameznik lotil sam, mu bodo krajše »kure« odnesle kakšen kilogram, vendar če se pozneje vrne k starim vzorcem in življenjskemu slogu, bodo nazaj prišli tudi kilogrami.

Tjaša Zajc je nekdanja novinarka s področja zdrav­stva, ki trenutno v podjetju za razvoj tehnologij v zdravstvu Iryo skrbi za mednarodna strateška partnerstva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Bolezni
Bolezni Aktivacija naravnih samozaščitnih in samoozdravitvenih procesov

»Ko se z določeno tehniko, kot je hipnoza, ustvari umirjen um in odstranijo ovire za uravnoteženo procesiranje informacij v možganih,...

Mnenja
Mnenja Sem jo imel rad? Danes vem, da v resnici ne

»Če bi rekel, da nasilje ni bilo tako hudo, bi to pomenilo, da ga zanikam. Dejstvo je, da fizično nasilje, ki sem ga izvajal, ni...

Bolezni
Bolezni Zobne zalivke: bele ali sive?

V zadnjem času se pojavlja čedalje več vprašanj in polemik glede materialov za zobne zalivke zaradi evropske uredbe o odpravi živega...

Mnenja
Mnenja Nakup darila za otroka – nič lažjega!

December je čas nakupovanja daril. Veliko odraslih že na začetku meseca zavija z očmi ob pogledovanju na okrašene izložbe, ker se...

Bolezni
Bolezni Preprosti ukrepi za obvladovanje krvnega tlaka

»Med najpomembnejše ukrepe za zniževanje krvnega tlaka sodijo: sprememba življenjskega sloga, ­redno jemanje predpisanih zdravil,...

Mnenja
Mnenja Notranji mir je temelj obvladovanja stresa

Sodoben, hiter in napet tempo življenja večini povzroča stres, ta pa je vzrok za pojavnost psiholoških motenj, kot so čezmerna...

Bolezni
Bolezni Virus, ki lahko zdravega otroka v enem dnevu spravi v bolnišnico

»Okužba z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) lahko poteka tako hitro, da se je že zgodilo, da je sprva zdravega otroka v enem...