(Mini priročnik) Kako pametna postaja medicina?

(Mini priročnik) Kako pametna postaja medicina?
(Mini priročnik) Kako pametna postaja medicina?
  06.09.2018  |  22:00
Čas branja: 1 min
Vabljeni k branju o že dostopnih najnaprednejših tehnoloških rešitvah na področju zdravstva in napovedih, kakšna so pričakovanja o razvoju umetne inteligence na tem področju.

Kako hitro bomo živeli v zdravstvenem svetu, podobnem znanstvenofantastičnemu filmu?

Razvoj umetne inteligence je počasen, a vztrajen. Tehnološki napredek med drugim prinaša pomembno korist v obliki pametnih napravic tudi pri samozdravljenju. Te postajajo vse pametnejše, manjše, cenejše in dostopne za domačo rabo. Ste že slišali za zdravljenje migrene z nežno sapo ali vsemogočni merilec v ušesu? Pa za pametno tableto za shizofrenijo, depresijo in bipolarno motnjo? Niste edini, in v primerjavi z vsem, kar ponuja trg, se nosljive ure in zapestnice zdijo že skoraj zastarele.

Univerzalne rešitve ni

Pričakovanja so velika v farmacevtski industriji, diagnostiki in zdravstveni administraciji. Kljub temu se ne smemo prehitro in preveč navduševati nad idejo vsemogočnega digitalnega zdravstva. Razvoj na vsakem izmed omenjenih področij poteka ločeno, zato izraz umetna inteligenca lahko daje lažen občutek, da bo en sam pameten stroj rešil težave na različnih področjih zdravstva.

Za pokušino vas vabimo, da preberete, s katerimi inovativnimi rešitvami v zdravstvu že danes lahko premagujemo pogoste zdravstvene zadrege pa tudi s starostjo povezane težave in kaj o razvoju umetne inteligence v zdravstvu menijo strokovnjaki. Vabljeni k branju!

Novinarka uredništva Medicina&ljudje, Noemi Kandus